Д-р Магдалина Гюрова, дм: „Сделките“ за красота са опасни за здравето

на .

Сделките за красота с продукти на двойно или тройно по-ниска цена са опасни за здравето, алармира д-р Магдалина Гюрова, управител на Клиниката по дерматология, лазерна и естетична медицина DERMAPLUS.

„Ежедневие е при нас да търсят помощ пациенти с

ужасяващи резултати от поставяне в устните на филъри

Д-р Магдалина Гюрова, дмна половин цена. Само в последните няколко месеца с моя екип трябваше да правим корекция на изкривени лица след неправилно инжектиране на нерегламентирани пълнители. Използването на нерегистриран в България невротоксин пък бе довел до падане на двата клепача на пациентка“, казва д-р Гюрова и допълва:

„Присъединявам се към позицията на американските дерматолози и специалисти по естетична медицина, изразено във февруарския брой на Cosmopolitan, и подкрепям апела на моя колега д-р Катя Паскова към лекари и пациенти да внимават за качеството, произхода и регистрация на продуктите, които използват за красота.

Интернет е пълен с „изгодни“ предложения за подмладяване и красота. Занижената цена на естетичните процедури обаче трябва да са сигнална лампа за всеки, че:

  • Продуктите се предлагат от нелицензиран производител без сертификат за качество и без задължителните медицински тестове за безопасност и клинични проучвания за ефективност;
  • Продуктът е имитация, като не е ясно нито какъв е съставът му, нито къде е произведен;
  • Услугата се предлага от нерегламентирани „специалисти“ със съмнителни умения в сферата на дерматологията и естетичната медицина;
  • Има неяснота за транспорта и съхранението на продуктите, което поставя под въпрос техните качества.

Всичко това води до множество усложнения: алергични реакции, инфекции, увреждане на нерви, обезобразяване. Най-сериозното усложнение, което може да настъпи

поради неправилно инжектиране на филър,

е слепота. Затова изборът на пациентите трябва да е обвързан с две важни решения – да се насочат към сертифицирана клиника или медицински център, в който работят квалифицирани дерматолози и специалисти по естетична медицина. Да са информирани за продукта, като се консултират с лекаря за партида, срок на годност. Естетичната медицина е наука, а не проста съвкупност от процедури за подмладяване и разкрасяване. Ето защо отговорността за добрите и безопасни резултати са плод от компетентността на лекаря-специалист и информирания избор на пациента, категорична е д-р Гюрова.

Тук може да прочетете статията от списание Cosmopolitan