Лечение на белези

на .

Белезите на кожата са различни видове: белези от акне, белези от различни травми механични, химични, термични, постоперативни белези.

Scar removalСамите белези могат да имат различен цвят - хиперпигментни, хипопигментни и еритемни. Могат да са на нивото на кожата, могат да бъдат вдлъбнати – атрофични и хипертрофични. Някои белези имат склонност да нарастват спонтанно и се наричат келоиди. Когато започваме

терапия на белезите

е много важно да се определи типа белег, за да се подбере най-правилният подход за третиране. При белезите, които са атрофични т.е. липсва подкожна мастна тъкан и слоевете на епидермиса и дермата са редуцирани, се използват продукти, които дават обем, като хиалуроновата киселина, стимулатори на колагеносинтезата (калциев хидроксиапатит и поли-L млечна киселина) в комбинация с аблативни и неаблативни лазери. При хипертрофичните (надигнатите) белези

Scar removalотново се комбинират лазери

(неаблативни) с лекарства, които потискат синтеза на колаген – кортикостероиди, цитостатици или имуномодулатори. Тези препарати се прилагат локално под формата на разтвор, крем или интралезионално (директно инжектиране в самия белег). Когато белезите са еритемни (зачервени), предпочитаме да работим с т.нар. съдови лазери PDL и NdYag.

Разбира се в дерматологичната практика най-често срещани са белезите от акне. Те също биват различни варианти в зависимост от формата: rolled up, icepick, boxcar.

Scar removalФормата и дълбочината на тези белези определят терапевтичния подход: дали ще се работи само с фракселен лазер, ще се прилага ли субцизия (разкъсване на съединителната тъкан под белега), пънчова ексцизия (повдигане на тъканта със специален инструмент) или комбинация от тези дерматохирургични техники и лазерна терапия.